Reinigen van Ventilatiesystemen.

Luchtbehandelingssystemen, te weten airconditioning installaties of ventilatiesystemen, zijn in ieder (groot) gebouw aanwezig. De vervuiling van de luchtkanalen van deze installaties begint al tijdens de bouw.

Maar ook daarna gaat dit proces door, van buitenaf of van binnenuit. Wanneer de luchtbehandelings installatie tijdens een brand aanstaat, zal de rook door de afzuigkanalen afgezogen worden. Hierdoor zullen deze kanalen door rook en roet verontreinigd zijn. Zelfs in het geval dat de installatie ten tijde van een brand uitstaat, zullen de toevoer en afvoer kanalen ten gevolge van de natuurlijke trek inwendig verontreinigd kunnen zijn.

Ook uw woning beschikt waarschijnlijk over een ventilatiesysteem: het mechanisch ventilatie systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de lucht in uw keuken, toilet en badkamer worden afgezogen. Hierdoor zullen de afvoerkanalen na verloop van tijd inwendig vervuilen. Een grote toename van micro-organismen toxines of antifonen kan aanleiding geven tot klachten of ziekteverschijnselen. Wie kent niet de termen ‘Sick Building Syndrome’ of ‘lndoor Air Quality’? Er zijn diverse bedrijven die zich richten op inspectie, reiniging en (periodiek) onderhoud van luchtkanalen zowel voor regulier onderhoud als bij een calamiteit zoals een brandschade.

De werkwijze van deze bedrijven moet bijzonder grondig zijn. Voordat zij beginnen, willen zij graag exact weten hoe de luchtkanalen in het gebouw lopen. Dit zoeken zij uit aan de hand van eventueel beschikbare installatie tekeningen.

Aan de hand van de technische tekeningen maken zij een inspectieluik ten behoeve van een voorinspectie die zij uitvoeren met een videocamera. De beelden die deze camera maakt, kan de opdrachtgever direct op een beeldscherm volgen. In overleg bepalen zij vervolgens de te hanteren reingings methodiek en de planning.

Reinigings Methoden

De reiniging van de kanalen gebeurt met  geavanceerde borstelmachines en/of speciaal ontwikkelde luchtslangen voorzien van unieke nozzles eventueel voorzien van een geïntegreerde camera systeem. Daarmee kunnen ze in één keer een afstand van ruim 25 meter over bruggen.
Daarnaast maken ze ook gebruik van krachtige onderdrukunits voorzien van high-efficiency filters. Indien noodzakelijk wordt gebruik gemaakt van een HEPA filter unit. (Absoluut filter). Het resultaat van de reiniging kan de opdrachtgever zelf bekijken tijdens de na-inspectie welke digitaal vastgelegd kan worden. Deze opnamen zijn op elke gangbare personal computer te bekijken.

Onderhoud van uw luchtbehandelingsinstallatie
Goed onderhoud en een jaarlijkse inspectie van de luchtkanalen verkleinen de kans op gezondheidsproblemen van de gebruikers van het gebouw en verlagen de onderhoudskosten. Of, zoals ze wel eens zeggen, de inspectieluiken zitten er niet voor niets in. De meeste reconditionerings bedrijven bieden de mogelijkheid van een onderhoudscontract voor de inspectie en eventuele reiniging van luchtkanalen, zodat deze schoon zijn en schoon blijven.
De meeste bedrijven die uw ventilatie system kunnen reinigen en onderhouden bieden de volgende activiteiten aan:

 • Reiniging onderhoud van complete luchtbehandelingsystemen,
 • Inspecteren van de vervuilingsgraad van luchtbehandelingsystemen met schriftelijke en videorapportage,
 • Reinigen en coaten van inwendig geïsoleerde kanalen,
 • Microbiologisch bemonsteren van luchtbehandelinginstallaties in samenwerking met Ster Laboratoria,
 • Desinfecteren van luchtbehandelinginstallatie,
 • Gebruik van nieuwste reinigings technologieën,
 • Inspectiecamera op flexibele as,
 • Inspedierobot met draaibare kleuren CCD-camera,
 • Robot voor reinigen en coaten van kanalen,
 • LCD-monitor: geeft mogelijkheid tot direct ‘meekijken’ door opdrachtgever,
 • Rapportage op DVD en/of cd-rom,
 • Geavanceerde borstelmachines,
 • Geavanceerde perslucht reinigingsapparatuur met diverse nozzles,
 • Diverse onderdrukunits, eventueel voorzien van HEPA-filters,
 • Flexibele Air Guns voor moeilijk bereikbare plaatsen.
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.