Inboedelverzekering

Wat is een inboedelverzekering?
Een inboedelverzekering is een verzekering tegen schade aan de inboedel van een huis. De definitie van inboedel is moeilijk te omschrijven. Inboedel is eigenlijk alles wat er los in uw huis staat, zaken die u mee zal nemen bij een verhuizing.

Toch is dit niet helemaal correct, omdat bijvoorbeeld behang en betegeling ook tot de inboedel kunnen behoren en deze toch echt vast zitten. Daarom is een betere definitie: inboedel is alles wat zonder breek- of sloopwerk verwijderd kan worden.

Onder een inboedelverzekering vallen in het algemeen de volgende zaken, deze kunnen echter per verzekeringsmaatschappij verschillen:

 • alle roerende zaken in uw huis (zoals meubels, audio/video apparatuur, boeken, kleding etc.)
 • kleine huisdieren ook wel gezelschapsdieren genoemd (dus geen vee, maar wel je hond of kat)
 • fietsen, bromfietsen en snorfietsen
 • tuingereedschap, tuin meubilair, parasols, barbeque’s.
 • NIET: geld, waardevolle papieren, zaken voor handelsdoeleinden

Naast de ‘gewone’ inboedel kan uw inboedel ook kostbaarheden bevatten, zoals:

 • Antiek
 • Kunst (schilderijen, beelden, kunstvoorwerpen)
 • Lijfsieraden (horloges en sieraden die op of om het lijf gedragen worden en gemaakt zijn van edelmaterialen, gesteente, mineraal, parels, (bloed)koraal of dergelijke materialen)
 • Verzamelingen
 • Muziekinstrumenten
 • Audiovisuele apparatuur (radio, dvd-speler, videorecorder, cd-speler, televisietoestel, videocamera, digitale camera, alle soorten computerapparatuur, fototoestel, mp3-spelers enz.)

Deze kosbare inboedel is vaak tot een maximum bedrag op uw inboedel mee verzekerd: beperkte dekking. Als u besluit om uw Renoir en Rembrandt op te hangen, dan is het niet onverstandig om hiervoor een apparte verzekering af te sluiten.

De meeste inboedelverzekeringen vallen onder de brandverzekeringen. En de spullen die verzekerd zijn moeten in (of bij) de woning aanwezig zijn, maar kunnen zich ook tijdelijk (niet langer dan 3 maanden achtereen) elders in Nederland bevinden. Bijvoorbeeld een vakantie huisje, vaartuigen of de auto.

Wat voor soorten inboedelverzekeringen zijn er?

De meeste inboedelverzekeringen werken met een verzekerde waarde. Als uw huis bijvoorbeeld helemaal verwoest wordt door een brand krijgt u de hele verzekerde som uitbetaald. De polis voorwaarden bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen kunnen onderling nogal verschillen. Daarom is het goede zaak om bij het afsluiten van een inboedelverzekering in eerste plaats de polisvoorwaarden te vergelijken en dan pas de verzekerings premie. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die bij schade geen beroep zullen doen op onderverzekering.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.