Opstijgend vocht!!

Opstijgend vocht is een vochtprobleem dat zich uit door vocht in muren. De vochtige muren zijn visueel goed waarneembaar.  In tegenstelling tot doorslaand vocht, is de muur bij opstijgend vocht vanaf de onderzijde vochtig. Als de woning in een gebied met een hoog waterpeil is gesitueerd dan zullen vochtproblemen eerder optreden dan bij een soortgelijke woning in een gebied met een laag waterpeil.

Bij opstijgend vocht wordt het grondwater door de capillaire werking van de bouwkundige constructie opgezogen. De soort gebruikte materialen is hierbij van invloed op de mate van de vochtproblemen. De capillaire werking van bijvoorbeeld kalkzandsteen is hoger dan dat van bijvoorbeeld beton. Men kan eigenlijk wel stellen dat gebouwen van ouder dan 40 jaar, in meer of mindere mate last hebben van opstijgend vocht in  het oude metselwerk.

Omdat het vocht kan optrekken in de muren, kan het doortrekken in de balklaag en de vloer. En dit kan onaangename vochtproblemen veroorzaken zoals  o.a. rottende balken, bol staan van houten vloeren, betonrot, loslaten van stucwerk en behang maar ook schimmel (zwarte plekken) en onaangename geuren in uw woning. De effecten van een vochtprobleem verstoppen met een extra laagje verf, stucwerk of lambrizering heeft maar een heel tijdelijke effect en is uiteraard geen fundamentele oplossing.

Het binnenmilieu klimaat in een woning heeft direct invloed op de gezondheid van mens en dier die frequent  in de woning aanwezig zijn. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is, kunnen er medische klachten ontstaan.

Enkele veelvoorkomende medische klachten ten gevolge van vochtproblemen zijn:

  • Aandoeningen van de luchtwegen: astma of bronchitis,
  • Pijnlijke of stijve spieren,
  • Reuma,
  • Geïrriteerde slijmvliezen,
  • Rode of pijnlijke ogen.

Gezondheid is zeer belangrijk. Daarom is het ook van groot belang om de te hoge luchtvochtigheid terug te brengen tot een acceptabel niveau.

Oplossingen m.b.t. vochtbestrijding bestaan er in om de muur te injecteren met een chemische vloeistof of speciale gel. Dergelijke producten worden onder hoge  druk ingespoten en vullen alle poriën, hierdoor wordt er een barrière gevormd. Deze efficiënte techniek tegen vochtproblemen  moet worden uitgevoerd door een firma met de nodige expertise en ervaring met opstijgend vocht.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.